Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ηπειρώτες αγρότες στ' άρματα για τη «Δωδώνη»

Μαζική η κινητοποίηση στην Πρέβεζα

Δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην Πρέβεζα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου με μοναδικό αίτημα την μη πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Χαρακτηριστικό και το πανό, που τοποθετήθηκε στην είσοδο της ΑΤΕ Πρέβεζα και έγραφε: «Κάτω τα χέρια απ' την ΔΩΔΩΝΗ».

Οι παραγωγοί συναντήθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στον κόμβο της Νικόπολης και στην συνέχεια με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, εισήλθαν στην πόλη και κατευθύνθηκαν στην ΑΤΕ. Η κινητοποίηση δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν πολίτη, τα τρακτέρ διέσχισαν όλη την Πρέβεζα κορνάροντας και στη συνέχεια στάθμευσαν για περίπου δυο ώρες μπροστά από την Αγροτική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Χρήστος Βαγγέλης κατήγγειλε όλους όσοι μεθόδευσαν την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας, αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τόνισε ότι και οι κτηνοτρόφοι της Πρέβεζας δεν θα δεχθούν την υποβάθμιση τους.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης διάβασε το ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης εξέφρασε την υποστήριξή του στους κτηνοτρόφους ενώ μηνύματα συμπαράστασης απεύθυναν μεταξύ άλλων ο διευθυντής της ΕΑΣ Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρώην Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου, ο περιφερειακό σύμβουλος κ. Ζήκος και άλλοι φορείς οι οποίοι δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι στην ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ

 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία κ. Γεωργίου δήλωσε: πως «Η ΔΩΔΩΝΗ λένε θα πουληθεί. Η ΔΩΔΩΝΗ δεν πουλιέται. Ότι και να προαναγγείλουν εμείς δεν δεχόμαστε καμία υποβάθμιση των κτηνοτρόφων, καμία υποβάθμιση των εργαζομένων, δεν αποδεχόμαστε τίποτα που θα φέρει την περιοχή πιο πίσω. Αυτό που ζητάμε είναι να ισχύσουν οι καταστατικές δεσμεύσεις της εταιρείας. Η εταιρεία να μην ιδιωτικοποιηθεί αλλά να μείνει όπως μέχρι σήμερα λειτουργούσε, ως μια εταιρεία με κοινωνικά κριτήρια που υποστήριζε το εισόδημα της περιοχής. Οι κινητοποιήσεις συνεχώς μεγαλώνουν και γιγαντώνονται με το ρεύμα του κόσμου που έρχεται κοντά μας

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας επεσήμανε ότι ο αγώνας που δίνουν είναι μακρύς και δύσκολος όμως με την συμπαράσταση όλων θα είναι νικηφόρος. «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι το τέλος και τελικά νικητές θα είμαστε εμείς, σ΄ αυτό που ζητάμε γιατί είναι δίκαιο» είπε ο κ. Τζίμας και υπογράμμισε «ήμερα από την Πρέβεζα καλούμε την κυβέρνηση να πάρει την απόφασή της και να μας πει αν θέλει ή αν δεν θέλει κτηνοτροφία στην Ελλάδα». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την ανάπτυξη την διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Να σημειώσουμε ότι στην πράξη αυτή τη στιγμή η γαλακτοβιομηχανία είναι «ακέφαλη» μετά την απόφαση του διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη, να θέσουν μέλη του ΔΣ στη διακριτική του ευχέρεια τις παραιτήσεις τους, ενώ όπως όλα δείχνουν αλλαγή φρουράς επίκειται το επόμενο 20ήμερο στα διορισμένα μέλη του Δ.Σ από πλευράς ΑΤΕ, θέμα που θα συζητηθεί και στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΕ.

Ο κύκλος των «ανά περιφερειακή ενότητα» κινητοποιήσεων θα ολοκληρωθεί με αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στην Ηγουμενίτσα ενώ συζητείται κάθοδος και στην Αθήνα, η οποία θα αποφασιστεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σήμερα το απόγευμα κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας κατά την συνεδρίασή του , την Παρασκευή 27 ΜΑΙΟΥ 2011, συζήτησε το θέμα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. και ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ αποφάσισε την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δήμος Πρέβεζας επειδή θεωρεί:

1. Ότι η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Αποτελεί πρότυπη και βιώσιμη επιχείρηση όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για την ίδια την χώρα μας

2. Ότι η στάση της Διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας , απαξιώνει την επιχείρηση

3. Ότι η οποιαδήποτε μετατροπή του κοινωνικού και συνεταιριστικού χαρακτήρα της θα οδηγήσει σε απόγνωση και οικονομικό μαρασμό 7.000 Ηπειρώτες κτηνοτρόφους.

4. Ότι η Γαλακτοβιομηχανία δεν ανήκει μόνο στους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους, αλλά σε όλο τον λαό της Ηπείρου

5. Ότι αυτή αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης για όλη την Ήπειρο και η πώλησή της θα έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα, παραλείποντας τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της, όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους αλλά και για το σύνολο των Ηπειρωτών.

ΨΗΦΙΖΕΙ:
§ Εκφράζει την αντίθεσή του στην πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.

§ Στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό των αγωνιζόμενων κτηνοτρόφων και εργαζομένων στην ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

§ ΖΗΤΑ να μη μεταβληθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώτος της Γαλακτοβιομηχανίας και η οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αλλαγή να γίνει με βάση το καταστατικό της εταιρείας, για μεταβίβαση των μετοχών της στους φυσικούς φορείς , τις συνεταιριστικές οργανώσεις της.

§ Εκφράζει την ευχή να μπορέσει η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. να ανταπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία και να αντιμετωπίσει φιλικά το ενδεχόμενο κοινωνικής διάθεσης προϊόντων της σε όσους έχουν ανάγκη.
Πηγή: Νέοι Αγώνες







































Κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας δηλώνοντας αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση και να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου