Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τελική ευθεία για τη χωροθέτηση του εργοστασίου απορριμμάτων

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη η πρόταση
Την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαίου, το αργότερο, αναμένεται να παρουσιαστεί από τους μελετητές στην Επιτροπή Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης η πρόταση για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (συνοδευτικά και ...μελλοντικά και ΧΥΤΥ) στην Ήπειρο και ειδικότερα η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ήδη η μελετητική ομάδα όλο το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωσε τις απόψεις και παρατηρήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τις θέσεις που προτάθηκαν και εξετάζονται και θα καταλήξει στην πρόταση της με την αντίστοιχη βαθμολογία και σειρά καταλληλότητας.
Οι υποψήφιες θέσεις είναι τελικά 11 αφού προστέθηκε και μια ακόμη στον πρώην δήμο Αγίου Δημητρίου και νυν Δωδώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μανταλόβα οι μελετητές ετοιμάζουν αυτές τις μέρες την πρόταση τους και εκτιμάται ότι εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, δηλαδή στο τέλος του μήνα, θα την παρουσιάσουν στα μέλη της Επιτροπής.

Στο ΥΠΕΚΑ η προμελέτη

Εφόσον δεν προκύψει κάποιο ζήτημα και παραληφθεί στην πρώτη συνεδρίαση η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

Θα αποσταλεί στο ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή την Περιφέρεια, αφού Φορέας Διαχείρισης σε επίπεδο Ηπείρου δεν έχει συγκροτηθεί) για να ξεκινήσει από εκεί η επίσημη, πλέον, διαδικασία των γνωμοδοτήσεων από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και φορέων και φυσικά των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να εκδοθεί μετά η απόφαση της υπουργού για την έγκριση της Π.Π.Ε.

Όλα αυτά θα χρειαστούν κάποιο χρόνο και εφόσον δεν υπάρξουν και σοβαρές αντιδράσεις από δήμους που θα...φιλοξενήσουν το εργοστάσιο στα όρια τους ή από τοπικές κοινωνίες. Πάντως δεν έλλειψαν το προηγούμενο διάστημα οι αντιδράσεις για την μετατροπή ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και για την εξαίρεση του Ελληνικού.
Χωροθέτηση και τεχνική μελέτη

Το έργο των μελετητών θα ολοκληρωθεί με την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία όταν εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ θα ανοίξει το δρόμο για το επόμενο στάδιο, την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)και βέβαια θα πρέπει να εξευρεθεί και η πηγή χρηματοδότησης του έργου, με κύρια και βασική το ΕΠΠΕΡΑΑ. Εκτός κι να δούμε να εμπλέκονται ιδιώτες...

Οι 11 προτεινόμενες θέσεις βρίσκονται σε επτά περιοχές και σε τέσσερις δήμους, εκ των οποίων οι τρεις στο νομό Ιωαννίνων, Δωδώνης (πέντε θέσεις), Ιωαννιτών(τρεις θέσεις) και Ζίτσας (Βιομηχανική Περιοχή) και στο δήμο Ζηρού του νομού Πρέβεζας. Οι τρεις θέσεις στο νέο δήμο Ιωαννιτών προέκυψαν εκ των υστέρων, όπως και η πέμπτη στο δήμο Δωδώνης.
Πηγή: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου