Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ανασκαφή θεάτρων με χορηγό

Την «υιοθέτηση» τριών αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου αναλαμβάνει η Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα», με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανασκαφή τους.
 
Την «υιοθέτηση» τριών αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου αναλαμβάνει η Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα», με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανασκαφή τους.

Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης και το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του «Διαζώματος», πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ήπειρο μαζί με άλλα μέλη της κίνησης.
Το «Διάζωμα» έχει ήδη συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη αρχαίων θεάτρων σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο με εκδηλώσεις και εκδόσεις, όσο και με άνοιγμα «λογαριασμών» ώστε χορηγοί και απλοί πολίτες να καταθέτουν όσα χρήματα επιθυμούν.

Η πρόταση του κ. Μπένου να συνδράμει στην πρωτοβουλία αυτή η Περιφέρεια της Ηπείρου κατατέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, παρουσία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Στην σύσκεψη στην Περιφέρεια συνόδευαν τον κ. Μπένο ο συνθέτης και ταμίας του Διαζώματος Γιώργος Κουρουπός, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Κωνσταντίνος Σουέρεφ, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης Γιώργος Σμύρης, ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας και στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Αρχαιολογίας.

Βασικό κίνητρο για την πρόταση αυτή του Διαζώματος είναι το γεγονός πως το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο έργα αναστηλώσεων των μνημείων και όχι ανασκαφών.
«Εάν δεν κάνουμε τίποτα, τα μνημεία αυτά θα μας περιμένουν για δεκαετίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Καχριμάνη να καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου ένα συμβολικό ποσό, με στόχο την ευαισθητοποίηση και άλλων φορέων και πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε πως τέτοιες προσπάθειες, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνά η χώρα είναι αξιέπαινες και ζήτησε από τα μέλη του Διαζώματος να του αποστείλουν εγγράφως το αίτημα, ώστε να θέσει το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στις δράσεις του «Διαζώματος» εντάσσεται και η δημιουργία ντοκυμαντέρ για τα μνημεία της Ηπείρου από τον Ηπειρώτη Βαγγέλη Ευθυμίου ενώ στον κ. Σμύρη προτάθηκε η έκδοση βιβλίου για τις εργασίες αναστήλωσης της Δωδώνης.
Πηγή: Εφημ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου