Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Τη Δευτέρα ...κληρώνει για τις τιμές στο γάλα

Με συγκέντρωση παραγωγών η συνεδρίαση του Δ.Σ της «Δωδώνης»
Την ώρα που το ιδιοκτησιακό μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» βρίσκεται στην ...κόψη του ξυραφιού με την απόφαση απεμπλοκής της μεγαλομετόχου Αγροτικής Τράπεζας, το ενδιαφέρον στρέφεται, προς το παρόν, στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί.

Κι αυτό, γιατί οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων, με την οποία παραπέμφθηκε στο διοικητικό συμβούλιο η λήψη απόφασης για τις τιμές στο γάλα.

Οι κτηνοτρόφοι, με τη στήριξη και των Ενώσεων ζητούν να ισχύσουν, τουλάχιστον, οι τιμές εκκαθάρισης της προηγούμενης γαλακτοκομικής περιόδου ως τιμές εκκίνησης της τρέχουσας. Και το στηρίζουν τόσο στα κέρδη του 2010, όσο και στην καλή πορεία των πρώτων μηνών του 2011, αλλά κυρίως στην ανάγκη να στηριχθεί η κτηνοτροφία που περνά δύσκολες ώρες.

Συγκέντρωση κτηνοτρόφων στο εργοστάσιο

Έξω από το εργοστάσιο της «Δωδώνης» θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα οι παραγωγοί και ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Τζίμας τους κάλεσε να μετέχουν μαζικά «για να δείξουν στη διοίκηση την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν την επιβίωση τους, αφού με τις ισχύουσες τιμές δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής».
«Υπάρχει η δυνατότητα να διαθέσει η εταιρεία μέρος ή και το σύνολο των αδιανέμητων κερδών των μετόχων το 2010 για να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, σημειώνοντας ότι οι Ενώσεις-μέτοχοι έχουν προτείνει προ πολλού τη διανομή των μερισμάτων στους κτηνοτρόφους, πέραν της συμπληρωματικής τιμής που δίνεται.

Και ο κ. Τζίμας θεωρεί ότι η διοίκηση της «Δωδώνης» μπορεί να δώσει καλύτερες τιμές και από τα 3,5 εκ. ευρώ που είναι τα κέρδη των μετόχων να καλυφθεί η αύξηση στις τιμές εκκίνησης για όλα τα γάλατα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε, η διοίκηση θα είναι ανακόλουθη και θα φέρει σε δεινή θέση τους κτηνοτρόφους οι οποίοι μάχονται για να επιβιώσουν.

Σύγκριση τιμών

Οι τιμές εκκίνησης που ορίστηκαν να ισχύσουν από τον περασμένο Οκτώβριο είναι 1,05 ευρώ το λίτρο για το πρόβειο, 58 λεπτά για το γίδινο και 40 λεπτά για το αγελαδινό. Με την εκκαθάριση οι τιμές, κατά μέσο όρο, που εισέπραξαν οι παραγωγοί ήταν, 1,0935 για το πρόβειο (στο 1,11 ευρώ περίπου η ανώτερη), 0,59594 στο γίδινο και ο,43621 στο αγελαδινό.

Οι παραγωγοί και οι Ενώσεις έχουν ζητήσει από τη διοίκηση να αποτελέσουν οι τιμές εκκαθάρισης τις τιμές εκκίνησης κάτι που αρχικά δεν αποδέχθηκε, όμως υπάρχει περιθώριο όπως όλα δείχνουν για να ικανοποιηθεί το αίτημα με την διάθεση των κερδών των μετόχων.

Ωστόσο, δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα, αφού η μεν διοίκηση και ειδικότερα η πλειοψηφία της ΑΤΕ για τα κέρδη αυτά που δεν διανεμήθηκαν, επιθυμεί να αυτοχρηματοδοτήσουν την εταιρεία, να μείνουν κεφάλαιο ή να μετατραπούν σε μετοχές, ενώ οι Ενώσεις επιμένουν στην στήριξη των κτηνοτρόφων με υψηλότερες τιμές εκκίνησης.
Χρειάζονται 2,2 εκ. ευρώ

Εκτιμάται ότι από τις παραδοθείσες ποσότητες από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, απαιτείται ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 2,2 εκ. ευρώ (από τα 3,5 εκ. ευρώ των κερδών) για να ισχύσουν οι τιμές εκκαθάρισης ως τιμές εκκίνησης.

Για τη χρονιά που διανύουμε η κερδοφορία συνεχίζεται και άρα η εταιρεία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, σημειώνει ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Τζίμας.

Ίδια άποψη εκφράζει και ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης και την ερχόμενη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο της «Δωδώνης» θα δώσει την απάντηση στο αίτημα.

Οι κτηνοτρόφοι φέρονται αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν άλλη επιλογή, αφού πρόκειται για την επιβίωση τους.
Πηγή: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου