Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Για το ... μεταβατικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η ...είδηση, αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια, σε ότι αφορά τον αποκλεισμό πολλών ηλικιωμένων και ανήμπορων από το... μεταβατικό και συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που προϋποθέτει την ύπαρξη ανέργου ή απειλούμενου με ανεργία μέλους της οικογένειας, είναι ότι διατίθενται και εθνικοί πόροι που θα δώσουν δυνατότητα ένταξης σε αυτό. Αυτό προκύπτει από απάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Κατσέλη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Παντούλα.

Βέβαια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα από τις δομές των δήμων θα πρέπει να ενταχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ωφελουμένων στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, κάτι καθόλου εύκολο...
Η υπουργός περιγράφει αναλυτικά το πώς ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε ενέκρινε την εκ νέου (είχε ξεκινήσει από το Γ΄ΚΠΣ) συγχρηματοδότηση των δράσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μετά από χρόνια διακοπής και πληρωμής από εθνικούς πόρους. Ειδικότερα το πρόγραμμα για το 2011 χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΕΣΠΑ, βασισμένο στην τεκμηρίωση της ενίσχυσης της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων.

Με όρους η συγχρηματοδότηση

Η συγχρηματοδότηση αυτή, όπως σημειώνει η υπουργός, επιτεύχθηκε και διασφαλίστηκε για το τρέχον έτος 2011 και υπό τον όρο της διαμόρφωσης ενός νέου βιώσιμου συστήματος για το έτος 2012.

«Με βάση τα παραπάνω, επισημαίνεται, εκπονήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος, που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά και η προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2011. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος- άνεργοι ή επαπειλούμενοι οικείοι θα λάβουν τίτλο δικαιώματος (voucher) ύψους 2000 ευρώ. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς προβλέπεται ότι η προκαταβολή προς τις δομές, έναντι του αριθμού επιλέξιμων εξυπηρετούμενων, θα καταβληθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους».

Εθνικοί πόροι για όσους αποκλειστούν

Εκείνο που έχει σημασία, εφόσον εφαρμοστεί και στην πράξη, είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρει η κ. Κατσέλη, «κατόπιν σχετικής συνεργασίας με το Υπουργείο Περιφερειακής Avάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη για το 2011 από εθνικούς πόρους του κόστους παροχής υπηρεσιών σε εξυπηρετούμενους που τυχόν δεν θα καλυφθούν από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, καθώς και η κάλυψη των ίδιων των δομών για τους πρώτους μήνες του 2012».

Πάντως, με τον συγχρηματοδοτούμενο σκέλος είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν οι δομές των δήμων να βρουν τους ωφελούμενους που χρειάζονται για να καλύπτονται και τα λειτουργικά έξοδα, αφού η επιχορήγηση θα είναι κατά άτομο και αθροιστικά θα προκύπτει το ποσό που θα φτάνει σε κάθε δομή. Το πώς θα λειτουργήσει το άλλο σκέλος με τους εθνικούς πόρους, μένει να το δούμε...

Διευκρινήσεις για τους όρους της Ε.Ε και την ένταξη ωφελουμένων

Η υπουργός Εργασίας παρέχει και διασαφηνίσεις για την κάλυψη από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, αναφέροντας και τα εξής:

-Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» χρηματοδοτείται λοιπόν ως υποστηρικτικό μέτρο σε ανέργους ή επαπειλούμενους από ανεργία προκειμένου με την κατ' οίκον παροχή βοήθειας στους μη αυτοεξυπηρετούμενους οικείους τους να αποδεσμευτούν από την φροντίδα τους και να μπορέσουν να επωφεληθούν από άλλα ενεργητικά μέτρα απασχόλησης (συμβουλευτική, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση).

-Λόγω των συγκεκριμένων κοινοτικών περιορισμών δεν προβλέπονται ως «επιλέξιμες» για πληρωμή από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι περιπτώσεις παροχής των υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα (εξυπηρετούμενους) που δεν πληρούν την προαναφερθείσα βασική προϋπόθεση (π.χ) τα μοναχικά άτομα, ή τα άτομα που στον οικογενειακό τους περίγυρο δεν υπάρχουν πρόσωπα - ωφελούμενοι που να είναι άνεργοι ή επαπειλούμενοι από ανεργία και να συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης).

-Στο πλαίσιο αυτό και προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των Μονάδων κρίνεται απαραίτητο, οι φορείς υλοποίησης (δομές), οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, α) να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα βάση της προκήρυξης, β) να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξεύρουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εξυπηρετούμενων οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θεσπίζει το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της συγχρηματοδότησης και γ) οι ωφελούμενοι οικείοι τους θα πρέπει, να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πρόσκληση, που έχει ήδη αναρτήσει η ΕΕΤΑΑ ως δικαιούχος έργου.

-Η ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εξυπηρετούμενων στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος της πράξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους των εργαζομένων για το 2011 όσο και για την εξοικονόμηση εθνικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Τέλος, η υπουργός επισημαίνει , ότι η εκπόνηση ενός βιώσιμου συστήματος για τα Προγράμματα αυτά από το έτος 2012 και μετά αποτελεί βασικό όρο συγχρηματοδότησης, στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ε.Ε. Για το σκοπό αυτό εκπονείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μελέτη προσδιορισμού εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης/βιωσιμότητας του προγράμματος, τα συμπεράσματα της οποίας θα κοινοποιηθούν πολύ σύντομα για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πηγή: Νέοι Αγώνες


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου