Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Πάνω από 700 ποδηλάτες στην πορεία της Πρέβεζας

podhlatodromeia_prevezaΤο πρώτο βήμα για να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου, είναι να δηλώσεις την παρουσία σου. Από αυτήν την άποψη, οι εκατοντάδες ποδηλάτες της Πρέβεζας που συγκεντρώθηκαν για την Ποδηλατοπορεία της Κυριακής, έκαναν ήδη το δεύτερο βήμα.
Πάνω από 700 ποδηλάτες, όλων των ηλικιών, ξεχύθηκαν την Κυριακή τους δρόμους της Πρέβεζας στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας.
Η ποδηλατοπορεία ήταν εντυπωσιακή τόσο σε όγκο όσο και παλμό και οι ποδηλάτες κάθε ηλικίας με την παρουσία τους δήλωσαν ότι είναι στοιχειώδες δικαίωμά τους να κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια, είναι στοιχειώδες δικαίωμά τους να περπατάνε σε ελεύθερα πεζοδρόμια.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών ξεκίνησαν από την πλατεία Ανδρούτσου και διέσχισαν με τα ποδήλατά τους κεντρικούς δρόμους της Πρέβεζας στέλνοντας το μήνυμα ότι «το μόνο που χρειάζεται είναι το ποδήλατό μας και η διάθεση να δούμε την πόλη μας με άλλο μάτι»
Μετά το τέλος της πορείας οι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα δικαστήρια όπου διαβάστηκε και το ψήφισμα με αιτήματα τους. Γνωστά και χιλιοειπωμένα. Πρώτο και κύριο η προστασία του Ιστορικού κέντρου για την οριστική απαγόρευση διέλευσης φορτηγών και παροχή δυνατότητα φορτοεκφορτώσεων με χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα μικρά τροχοφόρα. Ακόμη μεταξύ των αιτημάτων της ποδηλατοπορείας διαμαρτυρίας, ήταν η κατάργηση του παράνομου ιδιωτικού παρκινγκ των δικαστικών λειτουργών και εφαρμογή των νόμων σε όσους δεν συμμορφώνονται. Ο επανέλεγχος και η μείωση των αδειών εισόδου των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο για περιπτώσεις μόνο ειδικών αναγκών, ασθενών ή ηλικιωμένων.
Οι ποδηλάτες ζητούν ακόμη αυστηρή επιτήρηση με μπάρες στον πεζόδρομο της παραλίας, με αυστηρή απαγόρευση και ελέγχους ιδίως κατά τη νύχτα και απόδοση των ευθυνών με χρέωση των ζημιών στους υπευθύνους για την καταστροφή των πεζοδρόμων στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τη διέλευση οχημάτων.
Διεκδικούν την ένταξη και εφαρμογή προγράμματος βελτίωσης των πεζοδρομίων της πόλης για τη λειτουργική πρόσβαση και διέλευση πεζών και ΑΜΕΑ. Εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία αλλά και την επέκταση των πεζοδρόμων του κέντρου στην οδό 21ης Οκτωβρίου και την οδό Καρυωτάκη και τοποθέτηση φαναριών για πεζούς και ποδηλάτες στις επικίνδυνες διασταυρώσεις της Λ. Ειρήνης για την ασφαλή διέλευση των ποδηλάτων από τη νέα πόλη στο ιστορικό κέντρο.
Τέλος ζητούν την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης για τους ποδηλατόδρομους με σύνταξη ποιοτικών μελετών και ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2008-2013 και ολοκλήρωση των ποδηλατοδρόμων που έχουν εγκαταλειφθεί.
Στην συνέχεια ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή τοπικών σχημάτων και σύμφωνα με τα μέλη της κίνησης φίλων ποδηλάτου η Πρέβεζα είναι μια πόλη που τα πάντα συνηγορούν στην άνετη χρήση του ποδηλάτου. Μας είπανε δε ότι «χρειάζεται όραμα και πολιτική βούληση για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων-πεζοδρόμων σε μια πόλη όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο, διευκολύνει τέτοιες δράσεις» και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι είμαστε πρώτοι στο σχεδιασμό ας μην μείνουμε τελευταίοι στην υλοποίηση.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου