Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ», 1-31 Μαΐου 2011

www.medsoscleanup.gr
Συμμετέχοντας στην… Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών

Παράκτιων και άλλων Φυσικών Περιοχών

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»

1-31 Μαΐου 2011

Το 2011 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού! Ένας λόγος παραπάνω να δώσουμε φέτος τον δυναμικότερο εθελοντικό μας εαυτό! Τι καλύτερο λοιπόν από τη συμμετοχή σε μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εθελοντικές πρωτοβουλίες σε Ευρώ- μεσογειακό επίπεδο, την εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει για 16η συνεχή χρονιά!
Φέτος η πανελλαδική εκστρατεία, που πραγματοποιείται από 1 έως 31 Μαΐου 2011, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας*.

Ελάτε και εσείς στην παρέα της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» για να καθαρίσουμε ακόμη περισσότερες φυσικές περιοχές της χώρας μας και να τονίσουμε
Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της UNEP/MAP, υλοποιείται με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χορηγός είναι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης AMSTEL ECO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και υποστηρικτές η TNT και η ΑΛΑΣΚΑ Γίγας. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η REAL NEWS, REAL PLANET, REAL FM, ΕΡΤ, ΕΡΤonline, ΕΡΑ Δίκτυο, Ραδιοτηλεόραση, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ Α.Ε.

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση:

- Στην πληροφόρηση σχετικά με το θεσμό των Προστατευόμενων Περιοχών και το (ευρωπαϊκό) Δίκτυο NATURA 2000

- Στην ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Προστατευόμενες Περιοχές.

- Στη συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας ενδυνάμωσης του διαύλου επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες των προστατευόμενων περιοχών.

- Στην ανάδειξη καλών παραδειγμάτων και πρακτικών για την προστασία φυσικών περιοχών.

- Στη γενικότερη ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την ανάγκη προστασίας του θεσμού των Προστατευόμενων Περιοχών και στα πολλαπλά οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης που μπορούν να προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, καθώς και στην κατάρριψη μύθων και προκαταλήψεων.

Τα «μυστικά» της εκστρατείας μας:

· Στην εκστρατεία αυτή πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες-εθελοντές! Δεν μένει κανείς «απ’ έξω»˙ μαθητές, εκπαιδευτικοί, δύτες, ψαράδες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και σύλλογοι, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν!

· Αποφασίζουμε τον τόπο και το χρόνο που θα πραγματοποιήσουμε τον καθαρισμό και συμπληρώνουμε την ηλεκτρονική «φόρμα συμμετοχής» ή στέλνουμε εναλλακτικά τη συμπληρωμένη φόρμα συμμετοχής με φαξ στο 210 – 8228795 ή με e-mail στο events@medsos.gr.

· Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS λειτουργεί επιβοηθητικά στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (η αφίσα της εκστρατείας με σχετικό ενημερωτικό υλικό και το φύλλο παρατήρησης φυσικών περιοχών και καταγραφής απορριμμάτων), και «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα.

· Επιπρόσθετα, παράλληλα με τον πανελλαδικό συντονισμό της εκστρατείας, διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού , με όσους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση!

· Δεν περιοριζόμαστε στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά συμπληρώνουμε το «Φύλλο Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών και Καταγραφής Aπορριμμάτων** και καταγράφουμε με ακρίβεια το είδος των απορριμμάτων που συναντάμε σε φυσικά οικοσυστήματα, τις πιθανές πηγές προέλευσής τους, καθώς και τα προβλήματα των περιοχών που «επισκεπτόμαστε».

*Ως «Προστατευόμενη Περιοχή» ορίζεται μία σαφώς καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, χερσαία ή/και υδάτινη, η οποία είναι ειδικά αφιερωμένη στην προστασία και διατήρηση της φύσης, σε σχέση και με τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και τις πολιτιστικές αξίες, και η οποία διαχειρίζεται μέσω νομικών ή άλλων αποτελεσματικών μέσων (IUCN, 1994).

Στην Ευρώπη, βασικό εργαλείο για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων αποτελεί το Δίκτυο NATURA 2000. Στην Ελλάδα το πολύπαθο και μόλις πρόσφατα εγκριθέν νομοσχέδιο «για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» δημιουργεί ένα Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών.

Δυστυχώς, παρά τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί, η κατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων εξακολουθεί και χειροτερεύει σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Οι προστατευόμενες περιοχές, όπου πραγματικά λειτουργούν, αφορούν σε μεμονωμένους θύλακες προστασίας, απέχοντας μακράν από ένα συνεκτικό δίκτυο, ενώ για τις ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές η μέριμνα ήταν μέχρι πρότινος υποτυπώδης, με επακόλουθο τον χαρακτηρισμό ελάχιστων από αυτές ως προστατευόμενων. Επιπρόσθετα, καθώς το καθεστώς προστασίας συχνά επιβάλλεται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, σχετικά με τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, η οριοθέτηση μιας περιοχής ως προστατευόμενης σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και δε γίνεται εύκολα αποδεκτή.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κα.Μυρσίνη Κουκιάσα στο τηλ./fax 210-8228795 ή μέσω ηλ.ταχυδρομίου στο events@medsos.gr

**ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ στέλνουμε στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμπληρωμένο το Φύλλο Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών και Καταγραφής Απορριμμάτων, καθώς και φωτογραφίες ή άλλο υλικό (ζωγραφιές και εργασίες μαθητών) από τις δράσεις για τη μέγιστη δυνατή στήριξη, προβολή και προώθησή τους.
Τα δεδομένα που συλλέγονται με την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών της εκστρατείας, επεξεργάζονται από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών.






ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολιτών.


Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας, μόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου, συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν 241 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών/λιμνών, πάρκα, άλση κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το φθινόπωρο! Με βάση τα στοιχεία μας, στην εκστρατεία συμμετείχαν 274 φορείς σε 34 νομούς της Ελλάδας, από τους οποίους 102 ήταν Σχολεία, 44 Σύλλογοι (καταδυτικοί, αλιευτικοί, ιστιοπλοϊκοί κ.α.), 55 Δήμοι, 20 Επιχειρήσεις, 12 Πρωτοβουλίες Πολιτών – ΜΚΟ και 38 μεμονωμένοι φορείς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου