Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ​Υ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1974

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού με τη σημερινή του μορφή ιδρύθηκε το 1974 στο Θεσπρωτικό από μια ομάδα ανθρώπων, με σκοπό τη συνέχιση και διάδοση της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της περιοχής μας, αλλά και τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.
Ο Σύλλογος προσπαθεί, θέτοντας πάντα το αυθεντικό ως βάση, να διατηρήσει την ελληνική παράδοση και να αναβιώσει τα λαογραφικά ήθη και έθιμα, χωρίς υπερβολές και νεωτεριστικές παρεμβάσεις. Οι χοροί διδάσκονται ύστερα από μεγάλη έρευνα και μελέτη από έμπειρη δασκάλα, με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στον πολιτισμό κάθε τόπου, καλύπτοντας γεωγραφικά σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Στόχος του Συλλόγου, πάντα στα πλαίσια του εθελοντισμού, είναι η ανάπτυξη μιας πλούσιας δραστηριότητας με παραστάσεις και εκδηλώσεις, καθώς και η συνεχής παρουσία του στα πολιτιστικά και χορευτικά δρώμενα του Θεσπρωτικού και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδας.




Στο Σύλλογο σήμερα λειτουργούν οι παρακάτω σχολές
α) Παραδοσιακού Χορού την οποία παρακολουθούν δωρεάν, 1 φορά την εβδομάδα 137 άτομα ηλικίας από 4 έως 38 ετών. Η σχολή αποτελείτε από 6 τμήματα 1 νηπίων, 2 δημοτικού, 1 γυμνασίου, 1 γυμνασίου - λυκείου και 1 ενηλίκων. Στα τμήματα διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί απ΄ όλη την Ελλάδα (Ήπειρος, Πόντος, Μακεδονία, Κρήτη, Νησιά κ.α)
β) Μπαλέτου – Μοντέρνου χορού την οποία παρακολουθούν 2 ημέρες την εβδομάδα 62 κορίτσια ηλικίας από 3,5 έως 17 ετών. Η σχολή αποτελείτε από 5 τμήματα 1νηπίων, 2 δημοτικού, 1 γυμνασίου, 1 λυκείου.
γ) Aerobic – Άθλησης την οποία παρακολουθούν 3 ημέρες την εβδομάδα 23 γυναίκες.
Τα μαθήματα των παραπάνω σχολών γίνονται σε ενοικιαζόμενη αίθουσα 150 τ.μ πλήρως εξοπλισμένη και κλιματιζόμενη.
δ) Κολύμβησης την οποία τη περασμένη χρονιά παρακολούθησαν, 2 ημέρες την εβδομάδα 78 παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών. Αποτελείτε από 5 τμήματα.1 προνηπίων, 1 νηπίων και 3 δημοτικού. Τα μαθήματα κολύμβησης γίνονται στις εγκαταστάσεις ΄΄ Καστρί ΄΄ στην πισίνα.
Για το 2011 έχουμε προγραμματίσει της εξής εκδηλώσεις.
α) Οργάνωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.
β) Αφιέρωμα για την συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής από την πρώτη ίδρυση του Συλλόγου στο τέλος της άνοιξης.
γ) Σάββατο 25 Ιουνίου βραδιά χορού. Παραδοσιακοί χοροί απ΄ όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή και άλλων συλλόγων και παράσταση της σχολής Μπαλέτου - Μοντέρνου χορού του Συλλόγου.
Στη περσινή βραδιά χορού που έγινε στις 7/9/10 συμμετείχαν 250 χορευτές από 12 συλλόγους και το πρόγραμμα παρακολούθησαν πάνω από 900 άτομα.
δ) Σάββατο 13 Αυγούστου Γιορτή Καλαμποκιού – Δημοτική Βραδιά με αξιόλογους καλλιτέχνες. Στη περσινή Δημοτική βραδιά συμμετείχε το συγκρότημα του Πέτρου Λούκα και του Αντώνη Κυρίτση. Τη βραδιά αυτή διασκέδασαν πάνω από 2000 συνδημότες μας.
ε) Κυριακή 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η 3η ποδηλατοδρομία μας. Στη περσινή συμμετείχαν 223 άτομα όλων των ηλικιών και την απονομή των μεταλλείων έκανε η ολυμπιονίκης μας Κατερίνα Θάνου.
στ) Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου Παράσταση της σχολής Μπαλέτου – Μοντέρνου χορού.
Επίσης έχουμε προγραμματίσει τη συμμετοχή των σχολών μας σε εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς και Βραβεύσεις – Αφιερώματα σε Συλλόγους, Φορείς και Συνδημότες μας για την προσφορά τους στον τόπο.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
- Ο -
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου