Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ


Του Κώστα Καραβίδα

Πολλές έρευνες τελευταία έχουν δείξει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Αμβρακικός κόλπος, άλλοτε οικολογικό καμάρι της Πρέβεζας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αλόγιστη ρύπανση από λύματα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα και πετρελαιοειδή έχει επικαλύψει με λάσπες τον πυθμένα του κόλπου με αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάθε ίχνους ζωής σε βάθος μεγαλύτερο από 22 μέτρα! Πριν λίγα χρόνια μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (επικεφαλής ο καθηγητής Φερεντίνος) έδωσε δραματικά στοιχεία για τη ρύπανση του Αμβρακικού από την παράνομη ή αλόγιστη αλιευτική δραστηριότητα.
Μέσα σε ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο, ευχάριστη είδηση αποτελεί η πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας να συνδράμει στις προσπάθειες προστασίας και ήπιας ανάπτυξης του Αμβρακικού οργανώνοντας τρεις ενημερωτικές προημερίδες με θέμα «Αμβρακικός Κόλπος-Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης;», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Πρέβεζα στις 13 Μαΐου, στην Ανέζα Άρτας στις 14 Μαΐου, στη Βόνιτσα και στην Αμφιλοχία στις 15 Μαΐου. Στις ημερίδες θα συμμετάσχουν περιβαλλοντολόγοι, οικολόγοι, ιχθυολόγοι, δήμαρχοι και πολιτικοί των περιοχών, αλλά και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, κυνηγών και των αλιέων. Τα πορίσματα των προημερίδων θα ταξινομηθούν και θα παρουσιαστούν αργότερα σε κεντρική ημερίδα στην Αθήνα.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής και ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης και της δύναμης που του αναλογεί στην προώθηση, ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων των προβλημάτων της Ηπείρου. Φυσικά ως Περιβαλλοντικός Σύλλογος που η περιοχή δράσης μας ευρίσκεται στην ευρύτερη ζώνη προστασίας του Αμβρακικού θα είμαστε παρόντες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου