Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Λιμάνι της αγωνίας η Ηγουμενίτσα



Του Κώστα Καραβίδα




Είναι πράγματι σπάνιες οι φορές που τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε κάποιο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της Ηπείρου. Το θέμα που ανέκυψε τους τελευταίους μήνες με τους μετανάστες που συνωστίζονται σε παραπήγματα και γιαπιά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας φαίνεται να συγκεντρώνει εκείνες τις προϋποθέσεις που το καθιστούν αξιομνημόνευτο καθότι αγγίζει πτυχές της (επιλεκτικής) ευαισθησίας των Ελλήνων.
Φίλος και συνάδελφος εκπαιδευτικός από το Γραικοχώρι Θεσπρωτίας, ένα από τα χωριά της περιοχής που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μας ανέφερε τις προάλλες ότι η κατάσταση στην Ηγουμενίτσα είναι πια εκτός ελέγχου και οι αετονύχηδες της περιοχής («μούτρα» γνωστά και σεσημασμένα) ήδη κάνουν πάρτυ. Κάποιοι ευυπόληπτοι Ηπειρώτες ελέγχουν γιαπιά και ελαιώνες, προωθούν «δικούς τους» και μιζάρονται ασύστολα. Οι αιματηρές συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας και κυρίως ένα επαίσχυντο και αποπροσανατολιστικό ράδιο αρβύλα για βιασμούς και κακοποιήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της περιοχής, η οποία όπως γίνεται αντιληπτό έχει αναστατωθεί. Εσωτερικά κυκλώματα μεταξύ των μεταναστών σε αγαστή συνεργασία με δουλεμπόρους και Έλληνες τυχοδιώκτες λυμαίνονται την περιοχή και κάνουν εμπόριο ελπίδας, καθώς η Ηγουμενίτσα δεν αποτελεί παρά προσωρινό σταθμό για τους Αφοασιάτες μετανάστες και πύλη εξόδου προς το όνειρο που είναι η Ιταλία και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό στέκουν αμήχανοι, αφού η απουσία κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού δεν οδηγεί παρά σε σπασμωδικές κινήσεις και ημίμετρα, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου δεν φαίνεται να έχει ούτε τα μέσα ούτε την ικανότητα και την ευαισθησία να προσεγγίσει το σύνθετο αυτό θέμα. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Παρασκήνιο διαβάσαμε τα εξής: «Οι κάτοικοι των εν λόγω διαμερισμάτων αλλά και φορείς του νομού Θεσπρωτίας, διαμαρτύρονται και εκφράζουν φόβους ότι υποβαθμίζεται η περιοχή τους και ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας για την επίλυση του προβλήματος. Από την οικεία αστυνομική διεύθυνση, όπως πάντως τονίζει ο υπουργός, διατίθεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών για συστηματικούς ελέγχους και συνεπώς δεν υφίσταται ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης. Πέραν τούτων, και όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής, είναι αδύνατη η σύλληψη για κάποιους από τους μετανάστες που κινούνται πέριξ του Λιμένα της Ηγουμενίτσας διότι «ικανός» αριθμός κατέχει δελτία κατάθεσης αιτήματος ασύλου.

Πάντως, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο νομό Θεσπρωτίας, δόθηκαν, όπως προκύπτει από το έγγραφο, εκ νέου εντολές για αύξηση της δραστηριότητας και αποτελεσματικότητάς τους, για την πρόληψη και αποτροπή και σε συντρέχουσα περίπτωση, την καταστολή κάθε μορφής εγκληματικής δράσης και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την οργανωμένη-παράνομη διακίνηση μεταναστών. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή ειδικότερων σχεδίων μεταναστατευτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον έχουν ενταθεί οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ενισχυθεί η συνεργασία τους με συναρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του εσωτερικού και του εξωτερικού με στόχο τη θωράκιση όλων των λιμένων και πιθανών σημείων εισόδου μη νόμιμων μεταναστών ανά την επικράτεια, όπως οι λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Ρόδου, Ηρακλείου κλπ.».
Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι να είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι δυσαρεστημένοι. Και η χώρα να είναι ανοχύρωτη και οι κάτοικοι να γκρινιάζουν, και οι ακροδεξιοί να γκαρίζουν και οι αριστεροί να παραπονιούνται, αλλά κυρίως και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των άμοιρων μεταναστών να καταπατούνται βάναυσα μέσα σε συνθήκες απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που μας μεταφέρουν οι φίλοι μας από την περιοχή για περιπτώσεις «ξύλου» μεταξύ μεταναστών μέσα σε κάδους απορριμμάτων για αποφάγια που θα επιλύσουν προσωρινά το επισιτιστικό τους πρόβλημα.
Όπως και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εθνικής στρατηγικής, έτσι και στο μεταναστευτικό, η απουσία πολιτικής διόγκωσε υπαρκτά προβλήματα. Με την ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος το ακανθώδες αυτό ζήτημα ταλανίζει τη χειμαζόμενη πατρίδα μας.
Ως Ηπειρώτες που ξέρουμε καλά τι θα πει ξενιτιά και αγώνας για αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με περισσή ευαισθησία τέτοια ζητήματα που άλλωστε αφορούν τη βαθύτερη ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού. Θυμάμαι τη γιαγιά μου, ατρόμητη παρά την επίσημη προπαγάνδα, πριν 20 χρόνια ακριβώς, να φιλεύει ζεστό ψωμί ζυμωτό και τυρί πρόβειο τους Αλβανούς που περνούσαν από το χωριό μας και ζήταγαν «μποτι». Αλλά βέβαια αυτές οι γενιές έχουν ζήσει φτώχεια και πείνα…
Οι όποιες λύσεις πρέπει να δοθούν μακριά από εθνικιστικές κορόνες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή κοινωνική συμβίωση και η κοινωνική γαλήνη. Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός (δικαιολογημένο αν μη τι άλλο) ότι μέχρι πρότινος προοδευτικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι συμπολίτες της Θεσπρωτίας, όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση οξύνεται, υιοθετούν επιχειρήματα και λογικές από ακραίους πολιτικά χώρους που ονειρεύονται να εκδιώξουν σε μια μέρα 1.000.000 μετανάστες από τη χώρα (δηλώσεις αρχηγού κόμματος στη Βουλή)! Τέτοιες επιδερμικές τοποθετήσεις, όπως επιδερμικές είναι και οι προσεγγίσεις κάποιων από τους υπερασπιστές των μεταναστών που δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν πρόβλημα, δεν βοηθούν τα πράγματα.
Σε λίγο θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι και αυτό το ζήτημα, όπως και τόσα άλλα, γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση θα είναι αρνητικό για τη διαμόρφωση συσχετισμών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, που τελευταία- χώρια το υπόλοιπο οικονομικό χάλι της- συντηρητικοποιείται επικίνδυνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου